Varianter

 

Även om Roulette funnits länge finns det inte jättemånga olika varianter av spelet. Amerikanska, Europeiska och Franska är de tre vanligaste. Det som skiljer de främst åt är hur stor fördel banken har mot spelaren.

Den amerikanska Rouletten har två nollor vilket ger en fördel på hela 5,26% till banken. Detta går att jämföra mot den Europeiska och Franska som endast har en nolla och har då en fördel på 2,7%.

Skillnaden mellan den Europeiska och Franska är oftast endast layoutmässigt då den franska inte har sifforna på insatsbordet markerade i röda och svarta färger samt oftast spelas på ett rött bord. Detta till skillnad mot det Europeiska där siffrorna är markerade med färg och vanligtvis spelas på ett grönt bord.

Det förekommer även att den Franska Rouletten har regeln ”La Partage” vilket betyder att spelarna får tillbaka halva insatsen om det blir en nolla. Med den regeln minskar bankens fördel och på så vis blir detta spel mer fördelaktigt att spela än den Europeiska Rouletten.

Men den mest fördelaktiga varianten av Roulette är ändå Roulette Zero. Det är ett rouletthjul som inte har någon nolla alls vilket gör att banken inte längre har någon fördel. Vid spel på detta hjul går 100% av omsättningen tillbaka som vinster. Detta spel är inte speciellt vanligt och orsaken sitter säkerligen i att casinot inte tjänar en krona på dessa rouletthjul.

Utöver dessa tre vanliga varianter av Roulette förekommer även en del animerade spel med inspiration från Rouletten. Det är tex Pinball Roulette där satsningarna sker som vanligt men med en kula som studsar iväg i ett flipperspel istället för i Roulettehjulet.

En annan mer ovanlig variant är Wild Wiking som är en blandning av Roulette och kortspel. I detta spel kan spelaren satsa i likhet vid spel på ett roulettbord men även satsa på pokerhänder eller spelets jackpott. Visserligen är Roulettedelen utformad på ett sätt att spelaren kan satsa på enkelt nummer, split, kolumn och liknande som vid ett klassiskt rouletthjul men i övrigt är det inte mycket som är likt den ursprungliga Rouletten.